19 Mayıs 2013 Pazar

Exchange Server: Anti-Spam Koruması (1)


Exchange Server: Anti-Spam Koruması (1)

Mail aracılığı ile organizasyon sistemine girilmesinin önlemek, istenmeyen postaları istemcinin posta kutusuna ulaşmadan kesmek için exchange ortamında bir takım ayarlamalar yapmak gerekmektedir. Aksi halde sistem kaynakları boşa harcanır, gereksiz bant genişliği azalır, posta kutuları şişer, en kötüsü kullanıcılardan şikayet gelir. Microsoft Exchange Server 2007 üzerindeki AntiSpam yapısı, Exchange Server 2010 geliştirilmiştir. Exchange Server 2010, taşıdığı  Multi-Pronged Anti-Spam altyapısı yönüyle aynı zamanda bir virüs koruma özelliği de sağlamaktadır.

ETS rolündeki sunucu, exchange ortamını SPAM ve virüs gibi zararlılara karşı korumalıdır. Bu sebeple ETS üzerinde Antispam özelliği aktif edilmelidir. Anti-spam ve Antivirüs özellikleri sayesinde spam olarak algılanan mesajlar, zararlı içeriğe sahip mesajlar bu sunucu tarafından filtrelemeye tabi tutulur ve kurallarda tanımlanan düzeneğe göre hareket eder. HTS rolündeki sunucu, ETS rolünden gelen internet postalarını aldığı gibi, yapılabilecek olan ayarlamalar ile internetten gelen postaları direk olarak üzerine de alabilir. Yani ETS rolünün olmadığı durumlarda ETS rolünün görevini HTS gerçekleştirebilir. Bu durumlarda koruma mekanizmaları HTS üzerine kurulmalıdır.
HTS rolü üzerinde aktifleştirilen AntiSpam özelliği ile Akıllı Koruma (Intelligent-Defense) devreye girer. Böylece
  • Spam maillerinin hacmi azaltılır.
  • Mevcut Spam mailler ortadan kaldırılır.
  • Mail için kullanılan disk ve bant genişliği kaynağı düşürülür.


Anti-Spam Filtre Kategorileri
Anti-spam filtreleri çeşitli kategoride uygulanmaktadır. Bu filtrelerin tamamı her SMTP bağlantısında uygulanmaktadır. İnternet ortamındaki bir SMTP sunucusundan alınan bir posta tüm filtrelerden geçtikten sonra HTS rolündeki sunucuya iletilmektedir. Bu filtreler şunlardır:
  • Connection Filtering
  • Sender Filtering
  • Recipient Filtering
  • Sender ID Filtering
  • Content Filtering
  • Sender Reputation
  • Attachment Filtering


Microsoft Exchange 2010 Anti Spam korunmasını güçlendirmek ve sürekliliğini sağlamak için haftada veya iki haftada bir güncelleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Güncelleme işlemi ile Content Filter (SCL oranlarının güncelliği sağlanır), Spam imzaları, IP Reputation kayıtları (spam posta gönderen IP adres listesinin güncelliği sağlanır) güncellenir. Güncelleme işlemleri için Anti-Spam özelliği etkin olan sunucunun proxy veya direk olarak internete erişmesi veya WSUS ile bağlantılı olması gerekmektedir.
Bunun yanında daha etkin bir koruma için zararlının ilk aşamalarda (connection Filtering aşaması gibi) tespit edilmesi önem arz etmektedir.
Sonuç olarak, organizasyondaki spam etkinliğini azaltmak için sistemi iyi planlamak, yapılandırmak, izlemek ve güncellemek gerektiğini söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder