16 Ağustos 2013 Cuma

Etki Alanı Saldırılarından Korunma Yolları: Ağ Yapılandırması

Etki Alanı Saldırılarından Korunma Yolları: Ağ Yapılandırması

Etki alanına karşı yapılan saldırılar ve sızma testleri sırasında, bulunulan ağda IP ve port taraması gerçekleştirilmekte ve böylece ortamda çalışan servisler hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Bu bilgileri kullanılarak ilgili sistemlere saldırılar gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanında sızılan ağda zafiyet taraması gerçekleştirilmekte ve zafiyete özel saldırılar düzenlenmektedir.
Ağ taramalarının etkin olarak gerçekleştirilememesi için, ağ taraması sonucunda olabildiğince az bilginin açığa çıkarılması sağlanmalıdır.  Bu amaçla ağ ayarları sıkılaştırılmalı ve yapılandırılmalıdır.
Ağ ayarlarının yapılandırılması için, en az aşağıdaki ayarların uygulanması gerekmektedir.
  • Etki alanındaki bilgisayarlara erişimler ortamdaki aktif cihazlarla kontrol edilmelidir. Sadece gerekli olan IP veya IP bloklarından erişimler sağlanabilmelidir. Ayrıca port kontrolü de gerçekleştirilmelidir. Özellikle kritik konumdaki sunuculara olan ağ bağlantıları için erişimler kontrollü olarak verilmelidir. Kurumdaki ağ mimarisinin güvenilir bir şekilde yapılandırılması konusu ile ilgili bir yazı dizisi Bilgi Güvenliği Kapısı'nda yayınlanmıştır: https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/ag-guvenligi/guvenli-ag-mimarisi-tasarimi-1.html ve https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/ag-guvenligi/guvenli-ag-mimarisi-tasarimi-2.html
  • Ağ yapılandırmasının yanında ortamda gerçekleştirilen tarama işlemlerinden haberdar olunabilmesi için anormal ağ trafiğinin tespiti ve önlenmesine yönelik gerekli çözümler kullanılmalıdır.
  • Bilgisayarlarda gereksiz olan tüm servisler kapatılmalıdır. Böylece saldırı yüzeyi azaltılır. Servis güvenliği için servisi çalıştıran kullanıcılar kontrol edilmelidir, varsayılan dışında oluşturulan servis hesaplarının parolalarının karmaşık ve uzun olması sağlanmalıdır. Bunun yanında erişilebilirliği sürdürebilmek için parolalar kilitlenmeyecek şekilde ayarlanmalı, periyodik olarak değiştirilmelidir.
  • Sızılan bir bilgisayarlar üzerinden diğer bilgisayarlara yayılma için en çok yönetimsel paylaşımlar kullanılmaktadır. Bunu önlemek için, yönetimsel paylaşımlar kullanılmaktadır. Bu sebeple yönetimsel paylaşımların kapatılması gerekmektedir. Eğer etki alanındaki yönetimsel operasyonlar için yönetimsel paylaşımlar gerekli ise, sadece bu operasyonları gerçekleştirecek olan özel kullanıcılar için yönetimsel paylaşımlarda işlem gerçekleştirme hakkı verilmesi gerekmektedir. Bu amaçla aşağıda belirtilen anahtar değerleri 0 olarak ayarlanmalıdır.
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanManServer\AutoShareServer
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanManServer\AutoShareWks
  • Paylaşımların kapatılamayacağı durumlarda paylaşımlara erişimler kısıtlanmalıdır. Belirli IP'ler üzerinden ve belirli kullanıcılar için paylaşımlara erişimler izin verilmelidir.
  • Paylaşımlarda sistemlere ait yedekleme dosyaları bulunmamalıdır. Bulunması gerekiyorsa, bu dosyalar şifreli saklanmalıdır.
  • Bilgisayarlardaki TCP/IP güvenliğine önem verilmelidir. Bu amaçla internet seçeneklerinden ayarlar yapılabileceği gibi, kayıt defterinde de gerekli ayarlar gerçekleştirilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder