27 Ekim 2014 Pazartesi

Post Exploitation: Golden Ticket ile Etki Alanına Sürekli ve Yetkili Erişimin Sağlanması

Post Exploitation: Golden Ticket ile Etki Alanına Sürekli ve Yetkili Erişimin Sağlanması

Kurum içine yapılan saldırılarda veya sızma testlerinde bir Domain Admin yetkisini elde eden bir saldırgan etki alanındaki (neredeyse) her bilgisayarı ele geçirmiş olur denebilir. Eğer güven (trust) ilişki varsa diğer etki alanları da tehlike altına girebilir. Bunun yanında yönetim kolaylığı olması açısından saldırıya uğrayan etki alanına dahil olan kritik sistemler de tehlikeye girebilir. Bu sebeplerle etki alanı yönetici hesaplarının korunması kurumlar için oldukça önemlidir.

Yazının devamı için bakınız:
http://www.siberportal.org/red-team/microsoft-domain-environment-penetration-tests/golden-ticket-generation-by-using-meterpreter-kiwi-extenion-and-mimikatz-tool/

http://www.siberportal.org/blue-team/securing-microsoft-domain-environment/mitigating-the-vulnerability-about-kerberos-golden-ticket/

5) Kıssada Hisse: Önlemler

Etki alanını kurum için oldukça önemlidir. Bir saldırı olması durumunda etki alanındeki kritik nesnelerin (Domain Controller makineleri, Domain Admins veya Enterprese Admins grubu üyeleri,... gibi) güven altında olması oldukça önemlidir. Etki alanını korumaya yönelik atılacak adımlar için bakınız. Ayrıca, gerçekleşen bir saldırı sonucunda kaybedilecek bazı bilgilerin (krbtgt hesabının NTLM parola özeti gibi) kurum etki alanını sürekli olarak tehlike altında bulunduracağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu yazıda bahsedilen saldırıdan korunmak için gerçekleştirilebilecek işlemler için bakınız.Özetlemek gerekirse,
  • Etki alanı saldırılara karşı korunmalıdır. Saldırgan etki alanında yönetici hakkına sahip olamamalıdır. Bu amaçla gerekli sıklaştırma adımları gerçekleştirilmelidir.
  • Saldırı gerçekleşmişse, KRBTGT hasabının parolası iki kere sıfırlanmalıdır (resetlenmelidir). Ancak bu durumda manuel olarak başlatılması gereken bazı servislerin başlayamamasına, akıllı kart ile kimlik doğrulayan kullanıcıların yeni bilet talep ederek DC üzerinde yük oluşturmasına,... sebep olabilir. Hatta, bazı durumlarda kullancıların kimlik doğrulayamamasına, bilgisayarların etki alanından düşmesine de sebep olabilir.
  • Çok etkili olmasa da 4769 olay kaydı izlenebilir.

Golden Ticket kullanarak etki alanında uzun süreli yetki sahibi olunması şeklinde özetlenebilecek bu saldırı, 2014 Ocak ayında yayınlanmış olmasına rağmen daha önce kullanılmadığı anlamına gelmemektedir. Bu sebeple, özellikle 2014 yılından itibaren, etki alanına yapılan saldırıların incelenmesi ve DC'ye yetkisiz / uygunsuz erişimlerinin elde edilip edilmediğinin tespit edilmesi, bunun sonucunda da gerekli değişikliklerin yapılması kurum etki alanını korumak için önem arz etmektedir. Özellikle kritik kurumlar için, bu kontrollerin geçmişe yönelik gerçekleştirilmesi ve gerekli müdahalelerde bulunulması gerekmektedir.

Kaynak:
http://blog.gentilkiwi.com/securite/mimikatz/golden-ticket-kerberos
http://rycon.hu/papers/goldenticket.html
https://www.christophertruncer.com/golden-ticket-generation/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder